Σαλάτα με Αβοκάντο & Γαρίδες

Σαλάτα με Αβοκάντο & Γαρίδες
Μερίδες
4
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
Είδος γεύματος
Σαλάτα, Ορεκτικό
Επίπεδο δυσκολίας
Εύκολη

Υλικά

  • 225 g ωμές γαρίδες, καθαρισμένες
  • 5-6 ντοματίνια, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 λευκό κρεμμύδι, λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμός λάιμ
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μπολ, ανακατεύουμε τις γαρίδες με το λιωμένο βούτυρο.

  2. Σε προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε τις γαρίδες σε μία στρώση για 1 λεπτό μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στα άκρα. Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για λιγότερο από 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να είναι έτοιμες.

  3. Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε πιάτο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

  4. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αβοκάντο, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε ελαφρά.

  5. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Διατροφικά Οφέλη

🥑Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι φρούτα με υψηλή διατροφική αξία. Με βάση τη θρεπτική τους σύνθεση, κατατάσσονται στα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Παρακάτω αναφέρονται βασικά οφέλη από την ένταξή τους στη διατροφή:

  • Το αβοκάντο περιέχει πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνες K, C, E, B5, B6 και φολικό οξύ. Αποτελεί επίσης καλή πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και ισορροπίας υγρών.

  • Καθώς ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών τροφίμων, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, ιδιαίτερα σε ελαϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

  • Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως γλουτεΐνη και ζεαξανθίνη — αντιοξειδωτικά σημαντικά για την υγεία των ματιών. Επιπλέον, η βιταμίνη E δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των κυττάρων.

  • Οι βιταμίνες και τα υγιεινά λιπαρά του αβοκάντο μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Οι βιταμίνες E και C μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας, ενώ τα λιπαρά βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της απαλότητας.
  • Αν και είναι φρούτο πλούσιο σε λιπαρά, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

🍤Γαρίδες

Οι γαρίδες αποτελούν μια ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή θαλασσινών, γνωστές τόσο για τη γεύση τους όσο και για τα διατροφικά τους οφέλη. Παρακάτω αναφέρονται βασικά οφέλη από την κατανάλωσή τους:

  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητης για την ανάπτυξη των μυών, την αποκατάσταση των ιστών και τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού

  • Περιέχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους χωρίς να στερηθούν θρεπτικά συστατικά

  • Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα: Παρέχουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη B12 (σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων), βιταμίνη D, ιώδιο, φώσφορο και σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην κυτταρική προστασία).

  • Τα θρεπτικά συστατικά στις γαρίδες όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να υποστηρίξουν τη σωστή λειτουργία του.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν ενδέχεται να συμβάλουν σε πιο υγιές δέρμα, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Διατροφική Ανάλυση

ανα Μερίδα:
341 Θερμίδες;
Λιπαρά 24.62γρ.;
Υδατάνθρακες 15.44γρ.;
Φυτικές ίνες 3.31γρ.;
Πρωτεΐνη 16.71γρ.

About the author

Τόνια Καπαρελιώτη
Nutritionist & Wellness Coach

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Show more

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson