Τάρτα Μήλου

Τάρτα Μήλου
Μερίδες
8
Χρόνος προετοιμασίας
140 λεπτά
Είδος γεύματος
Γλυκό
Επίπεδο δυσκολίας
Μέτρια

Υλικά

  • 1 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 9 κ.σ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κρόκος αυγού
  • 3 κ.σ. παγωμένο νερό
  • 1/4 cup  καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. λευκή ζάχαρη
  • 2 1/2  κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 cup πουρές μήλου (apple sauce)
  • 1-2 κόκκινα μήλα
  • 1-2  πράσινα μήλα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μούλτι και τα ανακατεύουμε με διακεκομμένες κινήσεις (pulse).

  2. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.

  3. Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά για τη βάση.

  4. Με το μούλτι σε λειτουργία, προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υγρά υλικά.

  5. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν σχηματίσει μπάλα.

  6. Την πιέζουμε σε ταρτιέρα 18 εκ., φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα στον πάτο και στα τοιχώματα.

  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

  9. Λιώνουμε τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

  10. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

  11. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

  12. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες.

  13. Απλώνουμε τη σάλτσα μήλου στη βάση της τάρτας.

  14. Τοποθετούμε τις φέτες των μήλων κάθετα με τη φλούδα προς τα πάνω.

  15. Ξαναχτυπάμε το μείγμα βουτύρου–ζάχαρης και το περιχύνουμε προσεκτικά πάνω από τα μήλα, φροντίζοντας να πάει μέχρι τις άκρες.

  16. Ψήνουμε την τάρτα για 60 λεπτά.

  17. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.

  18. Μετά από 10 λεπτά, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο και την αλείφουμε απαλά πάνω στα φρούτα με ένα πινέλο.

  19. Όταν κρυώσει εντελώς, αφαιρούμε τα τοιχώματα της φόρμας και σερβίρουμε.

Διατροφικά Οφέλη

🍎Μήλα
  • Βιταμίνες: Τα μήλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να συμβάλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία του δέρματος.

  • Αντιοξειδωτικά: Τα μήλα περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως κουερσετίνη και φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της κυτταρικής υγείας.

  • Υγεία της καρδιάς: Οι φυτικές ίνες που περιέχει το μήλο μπορούν να υποστηρίξουν τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και καρδιοαγγειακής υγείας. Τα αντιοξειδωτικά και το κάλιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

  • Διαχείριση βάρους: Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα μήλα μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού και να συμβάλουν στον έλεγχο της όρεξης, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή σνακ για τη διαχείριση βάρους.

  • Πέψη: Οι φυτικές ίνες των μήλων μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

🌿Κανέλα
  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, που μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση του οξειδωτικού στρες και των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό.

  • Επίπεδα σακχάρου: Η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  • Υγεία της καρδιάς: Η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Έχει διαπιστωθεί ότι η κανέλα διαθέτει αντιμικροβιακή δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση λοιμώξεων και στην προαγωγή της στοματικής υγείας.

Διατροφική Ανάλυση

ανα Μερίδα:
330 Θερμίδες;
Λιπαρά 16γρ.;
Υδατάνθρακες 46γρ.;
Φυτικές ίνες 4γρ.;

About the author

Τόνια Καπαρελιώτη
Nutritionist & Wellness Coach

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Show more

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson