Χοιρινό Ψητό στο Φούρνο με Μπαλσάμικο και Βότανα

Χοιρινό Ψητό στο Φούρνο με Μπαλσάμικο και Βότανα
Μερίδες
8
Χρόνος προετοιμασίας
85 λεπτά
Είδος γεύματος
Μεσημεριανό, Δείπνο
Επίπεδο δυσκολίας
Μέτρια

Υλικά

  • 1 kg χοιρινό φιλέτο (ρολό)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένα μυρωδικά (βασιλικός, ρίγανη και/ή θυμάρι)
  • Φρέσκο δεντρολίβανο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανση & Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλένουμε καλά το χοιρινό και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνουμε καλά.

  2. Σοτάρισμα: Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ροδίζουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές, περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά, μέχρι να σχηματίσει κρούστα. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.

  3. Βάση Σάλτσας: Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.

  4. Για τη γεύση: Προσθέτουμε το μπαλσάμικο και τα αποξηραμένα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να δένει η σάλτσα.

  5. Συνδυάζουμε με τη σάλτσα: Επιστρέφουμε το χοιρινό φιλέτο στο τηγάνι και το καλύπτουμε απαλά με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.

  6. Ψήσιμο στο Φούρνο: Σκεπάζουμε το τηγάνι με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε λίγη σάλτσα πάνω από το χοιρινό και ξανασκεπάζουμε. Ψήνουμε άλλα 30 λεπτά, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 63°C.

  7. Ξεκούραση & Σερβίρισμα: Αφαιρούμε το χοιρινό από τον φούρνο, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε με φρέσκο δεντρολίβανο.

Διατροφικά Οφέλη

🍖Χοιρινό
  • Πλούσιο σε πρωτεΐνη: Το χοιρινό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών.

  • Πλούσιο σε βιταμίνες: Περιέχει αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως B1 (θειαμίνη), B3 (νιασίνη), B6 και B12, που είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Περιεκτικότητα σε μέταλλα: Το χοιρινό προσφέρει σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σελήνιο, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την υγεία των οστών.

  • Αμινοξέα: Το χοιρινό αποτελεί πλήρη πρωτεΐνη, περιέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

🧴Ξύδι Μπαλσάμικο
  • Αντιοξειδωτικά: Το μπαλσάμικο περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από οξειδωτικό στρες και να ενισχύσουν τη συνολική ευεξία.

  • Υποστήριξη πέψης: Το οξικό οξύ που περιέχει μπορεί να συμβάλλει στην καλή πέψη και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

  • Φιλικό προς τη διαχείριση βάρους: Χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, το μπαλσάμικο είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να ενταχθεί σε διατροφικά πλάνα ελέγχου βάρους.

  • Γευστικό και ευέλικτο: Το μπαλσάμικο προσθέτει πλούσια και σύνθετη γεύση σε πληθώρα πιάτων, προσφέροντας απόλαυση και θρεπτική αξία στη μαγειρική.

Διατροφική Ανάλυση

ανα Μερίδα:
260 Θερμίδες;
Λιπαρά 13γρ.;
Υδατάνθρακες 3γρ.;
Πρωτεΐνη 30γρ.

About the author

Τόνια Καπαρελιώτη
Nutritionist & Wellness Coach

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Show more

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson