Ψητή Μελιτζάνα με Σκόρδο & Φρέσκα Μυρωδικά

Ψητή Μελιτζάνα με Σκόρδο & Φρέσκα Μυρωδικά
Μερίδες
4
Χρόνος προετοιμασίας
30 λεπτά
Είδος γεύματος
Μεσημεριανό, Δείπνο
Επίπεδο δυσκολίας
Μέτρια

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. επιπλέον αλάτι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 0,5 εκ. και τις πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλάτι. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά να ιδρώσουν και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

  2. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε μέτρια φωτιά. Σε βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Βουτάμε τις φέτες μελιτζάνας μέσα στο μείγμα και τις γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές.

  3. Ψήνουμε τις φέτες για ~6 λεπτά ανά πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα και γραμμές από το γκριλ. Αν στεγνώσουν, τις αλείφουμε με λίγο ακόμα λάδι.

  4. Όταν η μελιτζάνα μαλακώσει και ψηθεί καλά, τη μεταφέρουμε από τη σχάρα πίσω στο μείγμα με το λάδι, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Γυρίζουμε τις φέτες μία φορά ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και το σκόρδο πριν σερβίρουμε.

Διατροφικά Οφέλη

Μελιτζάνα
  • Φυτικές ίνες: Μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση βάρους.

  • Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες C, K και B6, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των οστών και τον ενεργειακό μεταβολισμό.

  • Μεταλλικά στοιχεία: Καλή πηγή καλίου, μαγγανίου και φυλλικού οξέος — απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

  • Υγεία της καρδιάς: Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

  • Χαμηλή σε θερμίδες: Ιδανική για διατροφή που στοχεύει στη διαχείριση βάρους λόγω της χαμηλής θερμιδικής της αξίας.

Σκόρδο
  • Βιταμίνες: Πλούσιο σε βιταμίνες C και B6, που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού και τον μεταβολισμό.

  • Μεταλλικά στοιχεία: Περιέχει μαγγάνιο, σελήνιο και μικρότερες ποσότητες άλλων βασικών μετάλλων, απαραίτητων για τη συνολική υγεία.

  • Αντιοξειδωτικά: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η αλισίνη, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και να μειώσουν τις φλεγμονές.

  • Υγεία της καρδιάς: Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, υποστηρίζοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Το σκόρδο είναι γνωστό για τις ιδιότητές του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διατροφική Ανάλυση

ανα Μερίδα:
300 Θερμίδες;
Λιπαρά 27.5γρ.;
Υδατάνθρακες 16.25γρ.;
Φυτικές ίνες 8γρ.;
Πρωτεΐνη 2.75γρ.

About the author

Τόνια Καπαρελιώτη
Nutritionist & Wellness Coach

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.

Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.

Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.

Show more

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson