
Υλικά
- 150 g μπρόκολο
- 75 g βραστό ζαμπόν
- 250 g τυρί cottage
- 10 ασπράδια αυγών
- 75 g τριμμένη μοτσαρέλα
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και το βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το βρασμένο μπρόκολο, και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (25,5 x 16,5 εκ.) και ψήνουμε στους 190°C για 45 λεπτά.
Διατροφικά οφέλη βασικών συστατικών
🥚Αυγά
Πλούσια σε πρωτεΐνη: Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Περιέχουν βασικές βιταμίνες όπως A, D, E, B12 και B6, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο.
Υγεία των ματιών: Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των ματιών.
Πηγή χολίνης: Τα αυγά είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου.
Υγιεινά λιπαρά: Περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.
🧀 Τυρί κότατζ
Πλούσιο σε πρωτεΐνη: Το τυρί κότατζ αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ιδιαίτερα σε καζεΐνη — πρωτεΐνη αργής πέψης, που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες: Έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους προσέχουν το βάρος τους.
Πλούσιο σε ασβέστιο: Το ασβέστιο που περιέχει συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και στη σωστή λειτουργία των μυών.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Περιέχει βιταμίνες Β όπως B12, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, που υποστηρίζουν τον μεταβολισμό και τη συνολική κυτταρική λειτουργία.
Προβιοτικά: Ορισμένα είδη τυριού κότατζ περιέχουν προβιοτικά, ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και τη σωστή πέψη.
Διατροφική Αν άλυση
About the author
Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.
Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.
Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.
Η Τόνια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας στον χώρο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ως υπεύθυνη Εμπειρίας και Επικοινωνίας Καταναλωτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στην πορεία, αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το πάθος της για τη διατροφής και την ευεξία και ακολουθώντας την καρδιά της, σπούδασε Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο.
Για να επιτύχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, εξειδικεύτηκε επιπλέον στο NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner & NLP Wellbeing Coach από τον διεθνή οργανισμό INLPTA.
Σήμερα, διατηρεί τη δική της εταιρεία, Believe in Yourself, και το προσωπικό της γραφείο στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως Διατροφολόγος και NLP Wellness Coach.